Braumeister

Gav ju svärfar en bryggkurs i 60 årspresent, och nu har han köpt sig en Braumeister! Vi gjorde premiärbryggningen igår. Jag hade lite ingredienser här hemma och vi slängde ihop en ESB. Insåg när jag var där att det var till en halv sats (ca 10 liter), och att Braumeistern helst ska brygga en hel sats, så vi får se hur det blir. Ser det mest som en testbryggning för att lära sig maskinen. Otroligt enkelt att använda den var det iaf, och enkelt att rengöra. Blir nog nästan att skrota Biltema-kastrullen och åka till svärfar i fortsättningen. Vi får se.

Det blev ca 18,5 liter i jäshinken med ett OG på 1.042, vilket känns okej ändå. Får se om några veckor hur det smakar.

Är det någon som själv använder en Braumeister? Vad tycker ni om den? Och går det att brygga mindre satser?

Vårens bryggningar

En kort uppdatering från vårens tre bryggningar.

Svärfar fyllde 60 och fick en bryggkurs samt ölet från denna bryggning, vilket blev en Kölsch. Jag har länge varit sugen på att brygga en Kölsch. Jag släpade med mig all utrustning hem till honom och hade under tiden som vi bryggde en genomgång av de olika momenten. Hela bryggningen löpte på smärtfritt och resultatet blev bra. Han bjöd på ölet på sin 60-årsfest och fick många bra kommentarer om det. Jag kanske kan ha sått ett frö hos honom, för han har pratat om att brygga mer! Detta är första ölet från mig som fått en etikett på sig! Namnet blev Waldemars Kölsch efter svärmors morfar (tror jag det var).

image

Det är ett hårt jobb att brygga öl!

image

Flasktappning av vår kölsch.

image

Etiketten till Waldemars Kölsch

Sen bryggde jag en ESB och en DIPA till den årliga femte juni-festen som i år hölls hemma hos oss. Tyvärr var jag ute i sista stunden med dessa, och ESB’n hade inte riktigt blivit klar med flaskjäsningen utan hade en markant sötma i sig. Efteråt har den smakat bättre! Dipa’n skulle jag torrhumla, men glömde helt bort det, men var ändå okej. Rejäl beska i den, vilket jag gillar!

image

ESB och DIPA på jäsning.

Jag köpte ingredienser för att göra 20-literssatser, men bryggde bara hälften av ESB’n och dipa’n, så jag får ta och brygga upp resten snart och göra rätt.

Den här sommaren blir det nog ingen mer bryggning, förrådet är fortfarande fullt av både egen öl och köpeöl. Måste ju hinna dricka upp allt också! Hösten kommer att innehålla iaf en porterbryggning, tror jag. Har fortfarande kvar flera flaskor av Simon The Porterer, och den är riktigt fin!

Tre bryggningar på gång

Nu är det dags att fixa lite öl till sommaren. Tre recept är klara och idag var jag på Potbelly i Göteborg och köpte ingredienserna.

image

Det blir en kölsch, som dock ska vara till svärfars kalas. Ska dock ta mig ett par flaskor iaf. Sen blir det en ESB och en DIPA som främst ska gå till ett kalas i början av sommaren.

Köpte även två mindre jäshinkar på 15 liter så att jag kan brygga mindre satser framöver, eller för att kunna jämföra två jästsorter t.ex.

Kölschen ska bryggas i helgen, och de andra två relativt snart också. Skriver mer om bryggningarna när dom är gjorda.

Bryggning – Amerikansk Brunett

Så var det dags att mitt gamla Chalmers-gäng, Zexet 05, skulle brygga ihop för första gången. Jag hade tänkt att göra någon sorts skåprensning då jag hade lite malt och humle kvar sedan tidigare bryggningar. Receptet blev en ABA, American Brown Ale.

Recept:
4 kg Pale ale-malt
1 kg Crystal 100
10 g Northern Brewer @ 60 min
30 g Amarillo @ 15 min
30 g Amarillo @ 5 min
40 g Amarillo @ Dry hop for 7 days
1 pkt US-05

Dagen började med bryggkaffe (get it? ”brygg”-kaffe! för göteborgskt?), och lite diskussioner om öl och bryggning. Jag hade börjat värma vatten tidigt på morgonen så vi skulle slippa vänta på det. Sen ut i brygglokalen och börja mäska. Vis av erfarenhet från min tidigare bryggning så hade jag nu förberett för maxi-biab, och den här gången gick det utan några större problem. Visst, det var fler händer som kunde hjälpa till vid lyftande och klämmande, och inte allt lika mycket malt i grytan. Det kokade över lite när vi i slutet skulle lägga på locket för att desinficera det, men det kan man nästan bortse ifrån.

Denna gång provade jag även med en humle-påse vid kok, ungefär som maltpåsen vid mäskning. Det gick väldigt smidigt, även om jag läst att utbytet från humlen blir sämre. Dock tycker jag inte att det borde bli sämre, bara man har en tillräckligt stor påse. Rätta mig gärna om jag har fel!

Även denna gång blev det no-chill-metoden, och dagen efter tappades det över till jäshink och jäst tillsattes.

Två veckor senare träffades vi igen för att tappa över det på flaska, och nu står det och kolsyrejäser. Drygt 50 flaskor blev det. Tog ett litet provsmak som vanligt, och den smakade riktigt fint! Nästan längtar efter att få öppna första flaskan!

Eftersom det är en American Brown Ale så fick namnet bli Amerikansk Brunett. Namnet kom till när vi på kvällen satt på Ölrepubliken och spånade. Det brukar bli  bäst då.

Och så tar vi lite bilder på härligheten!

Bryggkaffe…wpid-20140104_112730.jpg

Mäskning på gång. wpid-20140104_111057.jpg

Försöker få ut så mycket vört som möjligt från malten. wpid-20140104_121519.jpg

Dagen efter, överföring till jäshink. wpid-20140105_113529.jpg

OG = 1.063 wpid-20140105_114513.jpg

18 liter ner i hinken. wpid-20140105_123254.jpg

Det tråkigaste av allt, rengöra flaskor… wpid-20140118_112114.jpg

FG = 1.016 wpid-20140119_111251.jpg

Ca 50 flaskor ABA! wpid-20140119_124403.jpg

Bryggning – Simon The Porterer

Det var ett tag sedan jag bryggde denna porter, närmare bestämt i början av december. Jag har funderat ett tag på att göra en egen porter, och när Pot Belly Brew Shop anonaserade i samarbete med BeerSweden att dom skulle ha en porter/stout-tävling så var det bara att sätta igång.

Då vi nyligen har flyttat till radhus och jag fått flytta ut bryggningen i förrådet utan vatten så fick det bli BIAB med no-chill-metoden, dvs låta grytan stå och svalna av sig själv i ett dygn, och sen föra över till jäshink. Inte optimalt givetvis, men hellre det än att bära ~18 liter kokande vört till köker för att kyla. Tanken finns på att dra in vatten och avlopp i förrådet, men det får bli ett senare projekt. Just nu är det för många projekt på gång ändå.

Receptet bestod av drygt 8 kg malt, och det blev lite för mycket för min Biltema-gryta på 25 liter, även om jag hade försökt räkna på det. Det rann över, blev kladdigt och jävligt. Fick inte ens ner all malt jag hade tänkt att ha, så ca 800 gram pale ale-malt fick sparas. Inga större problem ändå. För att få en större sats öl än det som fick plats i grytan så bestämde jag mig under bryggningen för att prova maxi-BIAB, dvs ta ur maltpåsen efter mäskning och laka ur det sista i ett separat kärl, och sen tillföra det till grytan innan kok. Det fungerade hyffsat, har inte räknat på någon effektivitet, men OG blev 1.080 och nästan 17 liter öl.

Tanken var att göra en vanilj- och kaffeporter. Jag är tokigt förtjust i Mikkellers Beer Geek Vanilla Shake, och kaffe är ju gott. Inspirerad av Dennys Bourbon Vanilla Porter så tog jag två vaniljstänger och la i ett par deciliter whisky i några dagar, samt 300 g nymalet kaffe från Johan och Nyström som jag kallextraherade i lika många dagar. Detta fördes sedan till jäshinken några dagar innan flasktappning. Jag hade dessutom rostat lite egen brunmalt genom att ta 700 g pale ale-malt och köra i ugnen.

När det var dags för flasktappning så smakade jag på ölet, och det var en rund och len smak, mycket kaffe, choklad och rostade toner. Dessvärre inte så mycket vaniljsmak, men det här var riktigt bra! Tappade ölet på flaska och lät det stå ca en vecka då jag smakade på det igen, och nu var det tyvärr mer spretig smak. Tyvärr fanns det nästan ingen kolsyra heller. Vet inte riktigt vad som hänt, men den hade förändrat sig. Jag lämnade iaf in två flaskor till Pot Belly Brew Shop för bedömning, utan någon som helst hopp om att placera mig högt. Detta var ju ändå bara min tredje bryggning, så jag ville mest få någons mer professionella omdöme än att ”den här var god”.

Omdömet var (taget ur minnet just nu) att det var intressanta smaker men dåligt med kolsyra. Den hade kanske inte riktigt jäst färdigt. Poängen blev 28 p, vilket är nedre gränsen för betyget ”bra”, vilket iaf är över ”drickbart”. Med tanke på hur bryggningen gick så är jag ändå rätt nöjd.

Nu när jag har druckit den någon dryg månad efter flasktappning så måste jag säga att den tar sig igen. Kolsyran är på en högre nivå och smakerna är fina. Frugan tyckte att det var den godaste ölen jag bryggt, och det är ändå någon form av bra betyg. Denna kommer jag inte bjuda bort i så stora mängder som jag gjort med mina andra öl, så denna kommer hinna mogna på flaska innan den tar slut. Kanske att det kan finnas någon kvar till nästa vinter.

Som avslutning kommer här lite bilder från bryggningen.

Rostning av brunmalt pågår.

image

Brygglokalen innan bryggning. Det är en del saker som måste bort…

image

Det var en hel del malt som skulle ner i grytan.

image

Mäsken precis innan det börjar rinna över.

image

Gör mitt bästa för att hålla ihop BIAB-påsen och samtidigt klämma ut allt ur den.

wpid-20131114_120939.jpg

Dagen efter, när allt svalnat till rumstemperatur, så förde jag över det till jäshinken.

wpid-20131114_205808.jpgOG = 1.080, vilket jag blev lite förvånad över när jag inte fick plats med all malt och det rann över och en maxi-biab fick improviseras under tiden.

wpid-20131114_210709.jpgNästan 17  liter ner i jäshinken.

wpid-20131115_191537.jpgKaffe i vänstra burken och vaniljstänger i whisky i den högra.

image

FG = 1.023, innan jag hade i kaffet och whiskyn/vaniljen.

wpid-20131203_201310.jpgDags för flasktappning.

image

Ca 45 flaskor blev det. Borde räcka ett tag.

image

Ny brygglokal

Nu har det blivit lite mer ordning i den nya brygglokalen, dvs förrådet ute i garaget. En arbetsbänk är på plats där bryggningen ska ske, samt en hylla för förvaring. Återstår att se om jag får hela hyllan för mig själv eller om frugan vill ställa dit saker också. Troligen det sistnämnda…

Jag har köpt en induktionsplatta på Kjell & co som jag inte har provat än. Sen måste jag få in vatten för kylning på något sätt.

Tänkte göra ett besök hos Pot Belly Brew Shop här i Göteborg någon dag och köpa lite ingredienser och kanske lite utrustning. Någon som har erfarenhet av dom?

Här är några bilder på bryggeriet.

image

wpid-20131023_103812.jpg

image

Bryggning två

Nu var det ca två månader sedan som jag bryggde senast, och jag kom på att jag inte har lagt upp något om det. Det blev en ale med galaxy, simcoe och citra. Den smakar helt okej, men jag tycker mig ändå känna något i smaken som inte borde vara där. Tycker dock att det kan vara svårt att sätta ord på felsmaker, och det är ju ändå bara min andra bryggning.

Här kommer lite bilder från bryggningen.

image

image

image

image

image

image

Och så en bild på hur den ser ut!

image

Utrustningsfix

Vid förra bryggningen insåg jag att min falskbotten inte höll allt bös borta från tappkranen. Den lade sig lite på sidan så det glappade vid kanten. En tanke som slog mig var att sätta rostfria bultar rakt igenom som distanser. Sagt och gjort, så här blev det.

image

image

Tyvärr visade det sig under bryggningen att nätet inte var tillräckligt stabilt, så distanserna vek sig vid för hög belastning. Funderar på att sätta skenor mellan bultarna som ska hålla dom på plats. Återstår att se hur det blir.

Ölets dag

I onsdags var det Ölets dag, och bland annat Dugges Ale- och Porterbryggeri hade öppet hus. Jag och David tog oss ut till Härryda och fick en trevlig rundtur av bryggeriet från Mr Dugge. Vi pratade med några av bryggarna och fick en liten inblick i hur det är att jobba på ett bryggeri. Alla var väldigt trevliga!

På kvällen blev det ett besök på The Rover med burgare och bra öl. Smakade bland annat på CP-ölet som bara får säljas på uteställen som är handikappanpassade. Helt okej öl, även om smaklökarna var lite satt ur spel efter en Ass on fire-burgare.

En trevlig överraskning var att c/o Hops dök ner i brevlådan, dagen till ära. Har dock bara bläddrat lite i den, men den ser lovande ut!

image

Lite bilder från Dugges.

image

image

image

image